"4xAzja" - "Nasza młodsza siostra" Hirokazu Koreedy w DKF Maciste.

20-go października DKF Maciste zaprasza na trzeci odcinek cyklu "4xAzja" - nominowany do "Złotej Palmy" w Cannes (2015) film "Nasza młodsza siostra". Początek o godz. 19.00.

Prelekcję przed spotkaniem przeprowadzi Jakub Przybyło - absolwent krakowskiego filmoznawstwa, sekretarz redakcji czasopisma "EKRANy", pasjonat japońskiej kinematografii i najnowszej historii Japonii. Redaktor książki "Kinomitografia nowego milenium", autor artykułów poświęconych kinu japońskiemu w czasopismach "EKRANy" i "TORII".

Najnowsze dzieło Hirokazu Kore-eda to – inspirowana kinem Ozu – subtelna opowieść o miłości i bliskości.

Niesamowicie wciągający hołd dla rodziny i społecznych więzi. /Sight & Sound/

Reżyserowi udaje się stworzyć zapadającą w pamięć i bardzo prawdziwą opowieść o miłości,

życiu, śmierci i rodzinie. /Cinema Movil/

Utrzymany w świetnym tempie, kameralny i poruszający obraz. /NOW Toronto/

Trzy siostry mieszkają w wielkim starym domu w Kamakurze pod Tokio. Kiedy dowiadują się o śmierci ojca, którego nie widziały od 15 lat, jadą na daleką prowincję, aby wziąć udział w pogrzebie. Tam poznają swoją nastoletnią przyrodnią siostrę, o której istnieniu nie wiedziały. Zapraszają ją, by zamieszkała razem z nimi i postanawiają zrobić wszystko, by młoda dziewczyna poczuła się częścią rodziny. Film Hirokazu Kore-edy to realistyczny i pełen niuansów portret relacji między czterema siostrami, a także słodko-gorzka opowieść o ludziach, żyjących w nadmorskim mieście. Na tle niezwykłej przyrody opowiada poruszającą historię o skomplikowanych emocjach, poszukiwaniu siebie i budowaniu więzi rodzinnych.

Reżyser.

Hirokazu Kore-eda urodził się w 1962 roku w Tokio. Po uzyskaniu dyplomu Uniwersytetu Waseda w 1987 roku rozpoczął pracę w telewizji, gdzie zrealizował wiele nagradzanych filmów dokumentalnych.

W roku 1995 jego fabularny debiut „Maborosi”, oparty na powieści Miyamoto Teru, przyniósł mu na MFF w Wenecji nagrodę za reżyserię. Następny, „Wandâfuru raifu” (1998), dystrybuowany był w ponad 30 krajach i przyniósł Kore-edzie międzynarodowe uznanie.

Kolejny film – „Distance” (2001) – został wybrany do Konkursu Głównego MFF w Cannes, natomiast „Dziecięcy świat” (2004) został nagrodzony na tym festiwalu za najlepszą rolę męską. Yûya Yagira stał się tym samym najmłodszym aktorem, który otrzymał to wyróżnienie.

W 2006 roku filmem „Hana” reżyser postanowił zmierzyć się z kostiumową opowieścią o zemście, a w „Ciągle na chodzie” (2008) opowiedział współczesną historię opartą o jego własne doświadczenia. Film ten cieszył się wielką popularnością na całym świecie. W 2009 roku „Dmuchana lala” zadebiutowała w sekcji Un Certain Regard MFF w Cannes, którego Kore-eda jest już stałym bywalcem, a „Życzenie” (2011) otrzymało nagrodę za najlepszy scenariusz na MFF w San Sebastian. Oba ostatnie filmy reżysera – „Jak ojciec i syn” oraz „Nasza młodsza siostra” – ponownie trafiły do Cannes, gdzie miały swoje światowe premiery w Konkursie Głównym festiwalu.

Wybrana filmografia:

1995 – Maboroshi no hikari

1998 – Wandâfuru raifu / After Life

2001 – Distance

2004 – Dziecięcy świat / Dare mo shiranai

2006 – Hana yori mo naho

2008 – Ciągle na chodzie / Aruitemo, Aruitemo

2009 – Dmuchana lala / Kûki ningyô

2011 – Życzenie / Kiseki

2013 – Jak ojciec i syn / Soshite chichi ni naru

2015 – Nasza młodsza siostra / Umimachi Diary

------------------

NASZA MŁODSZA SIOSTRA (2015)

Gatunek: dramat

20paźdzernika /czwartek/ 2016, godz. 19.00

Kino Regis, ul. Regis 1

bilety: 10 zł, 5 zł dla członków DKF-u

Zrealizowano przy wsparciu PISF

Nasi partnerzy

  • Logo 1
  • Logo 3
  • Logo 4
  • Logo 5
  • Logo 6
  • Logo 2